Angielskie wielkanocne bułeczki z krzyżykiem


Ingredients of recipe:


Bułeczki:
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 30 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru białego
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Preparation:


  1. Ciepłą wodę, drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru białego wymieszać, przykryć do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Mąkę przesiać, dodać do niej posiekane masło, rozetrzeć w palcach. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z wyrośniętym zaczynem.
  3. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 10 minut. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko je zagnieść.
  5. Uformować z niego bułeczki.
  6. Blaszkę wysmarować masłem, posypać Bułką Tartą Wrocławską.
  7. Ułożyć bułeczki. Przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  8. Mąkę, olej i wodę wymieszać.
  9. Przełożyć masę do szprycy cukierniczej.
  10. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, na wierzchu wycisnąć masę tworząc krzyżyk.
  11. Piec w temp. 180C przez około 35-40 minut.