Babeczki z musem jogurtowo-truskawkowym i bezami


Ingredients of recipe:


Ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g truskawek
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • Bezy do dekoracji

Used products:


Preparation:


  1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, włożyć je do lodówki, schłodzić przez około 40 minut.
  2. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim foremki do babeczek.
  3. Nakłuć widelcem w kilu miejscach, piec w temp. 190C przez około 15 minut (na złoty kolor).
  4. Ostudzić.
  5. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem na gładki krem.
  6. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
  7. Gdy masa zacznie gęstnieć przełożyć ją do upieczonych i ostudzonych spodów z ciasta kruchego, wyrównać.
  8. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około godzinę.
  9. Następnie udekorować truskawkami i Bezami (Bezy położyć tuż przed podaniem, aby nie namiękły).