BATATY FASZEROWANE SZPINAKIEM, SEREM FETA I GROSZKIEM PTYSIOWYM


Składniki:


  • 3 bataty
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 150 g sera typu feta
  • Groszek ptysiowy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Bataty dokładnie umyj pod bieżącą wodą i przekrój je na pół. Następnie polej oliwą, dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do wierzchu). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiecz przez około 25 minut.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Blanszuj całość przez 3 minuty.
  4. Następnie wmieszaj pokrojony w kostkę ser feta.
  5. Na koniec dodaj Groszek ptysiowy, dopraw pieprzem i ponownie mieszamy.
  6. Na upieczone bataty nałóż farsz.