Malinowy tort bezowy


Składniki:


  • Bezy malinowe
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 g świeżych malin
  • 500 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki żelatyny
  • mięta oraz limonka do dekoracji
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Poncz:
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki rumu

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Miksuj jajka z cukrem i dodatkiem soli aż do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 170oC przez 15-30 minut, po czym odłóż do ostygnięcia.

W osobnym naczyniu zmieszaj wszystkie składniki ponczu i polej nim schłodzony biszkopt.

Następnie zmiksuj maliny z cukrem. Połącz żelatynę z 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie rozpuść ją w kuchence mikrofalowej. Ubij schłodzoną śmietankę i wymieszaj ją z przecierem malinowym i żelatyną. Połowę powstałej masy przelej na biszkopt i ułóż na niej Bezy malinowe.

Pozostałą część kremu podziel na dwie porcje i jedną z nich posmaruj Bezy. Całość wstaw do lodówki na 6 godzin. Po wyjęciu z tortownicy boki tortu pokryj resztą kremu i pokruszonymi Bezami malinowymi. Udekoruj malinami, plasterkami limonki i Bezami.