Chruperrr z żurawiną z pasztetem z gęsich wątróbek


Składniki:


Pasztet:
  • Chruperrr z żurawiną
  • Bułka Tarta Wrocławska
  • 300 g gęsiej wątróbki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml koniaku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 80 g masła
  • oliwa do smażenia
  • liście botwinki
  • żurawina leśna w słoiku
Marynata do gruszek:
  • 4 twarde gruszki
  • ½ szklanki czerwonego octu winnego
  • 200 ml wody
  • kilka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 listek laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskiego

Przygotowanie:


Cebulę pokrój w piórka. Wątróbkę umyj, osusz i oczyść. Na gorącej patelni obsmaż wątróbkę z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodaj cebulę i duś aż będzie miękka. Ściągnij z patelni.

Do blendera wrzuć usmażone wątróbki, cebulę oraz pozostałe dodatki. Zmiksuj na gładką masę dodając Bułkę Tartą Wrocławską. Całość dopraw solą i pieprzem i włóż do lodówki na 1-3 godziny.

Gruszki obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty zagotuj, a następnie zalej nią gruszki i odstaw do wystygnięcia.

Sucharki posmaruj warstwą pasztetu. Na górę dodaj żurawinę oraz kawałek marynowanej gruszki. Całość udekoruj botwinką i świeżo zmielonym pieprzem.