Chuperrr z żurawiną i pasztetem z gęsich wątróbek

Składniki:

Pasztet:

  • Chruperrr z żurawiną
  • Bułka Tarta Wrocławska
  • 300 g gęsiej wątróbki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml koniaku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 80 g masła
  • oliwa do smażenia
  • liście botwinki
  • żurawina leśna w słoiku

Marynata do gruszek:

  • 4 twarde gruszki
  • ½ szklanki czerwonego octu winnego
  • 200 ml wody
  • kilka goździków
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 listek laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka. Wątróbkę umyj, osusz i oczyść. Na gorącej patelni obsmaż wątróbkę z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i duś aż będzie miękka.
  2. Ściągnij z patelni.
  3. Do blendera wrzuć usmażone wątróbki, cebulę oraz pozostałe dodatki. Zmiksuj na gładką masę dodając Bułkę Tartą Wrocławską.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem i włóż do lodówki na 1-3 godziny.
  5. Gruszki obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty zagotuj, a następnie zalej nią gruszki i odstaw do wystygnięcia.
  6. Sucharki posmaruj warstwą pasztetu. Na górę dodaj żurawinę oraz kawałek marynowanej gruszki.
  7. Całość udekoruj botwinką i świeżo zmielonym pieprzem.

Las cookies nos permiten ofrecer nuestros servicios. Al utilizar nuestros servicios, aceptas el uso que hacemos de las cookies. Más información.