Cynamonowe mini jabłeczniki z Bułką Tartą Wrocławską


Ingredients of recipe:


Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 0,5 szklanki zwykłego cukru
Dodatki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru brązowego

Preparation:


  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło i wszystko posiekaj na małe kawałki.
  2. Następnie wbij całe jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do jabłek wsyp cukier, cynamon oraz Bułkę Tartą Wrocławską, po czym całość wymieszaj.
  4. Przygotowane wcześniej ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim kokilki.
  5. Następnie do każdej nałóż jabłka i przykryj ciastem francuskim. Wierzch każdego jabłecznika natnij, posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posyp brązowym cukrem.
  6. Całość piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.