Dyniowe gnocchi z kurkami i chrupką posypką ze Skorporów


Ingredients of recipe:


  • 500 g dyni (bez gniazda nasiennego)
  • około 300 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 300 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 5-6 sztuk Skorporów graham

Used products:


Preparation:


  1. Dynię upiec w temp. 200C przez około 30 minut (aż zmięknie).
  2. Oddzielić miąższ od skórki, zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Dodać jajko, sól, pieprz, obydwie mąki i zagnieść ciasto.
  4. Podzielić je na wałeczki, każdy pociąć na małe kluski, po czym spłaszczyć je widelcem.
  5. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (można dodać łyżkę oliwy, aby kluski się nie sklejały po ugotowaniu).
  6. Gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzić.
  7. Kurki umyć. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, rozmaryn i kurki, smażyć około 7-10 minut aż cała woda z kurek wyparuje.
  8. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na gnocchi.
  9. Skorpory pokruszyć, na patelni rozpuścić masło, wsypać Skorpory, smażyć aż nabiorą złocistego koloru (około 3 minuty).
  10. Posypać wierzch dania.