Dzwonka karpia z kluseczkami i sosem grzybowym


Składniki:


Karp:
  • 4 dzwonka karpia
  • Bułka Tarta Wrocławska
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Sos grzybowy:
  • 300g świeżych grzybów (lub 80 szt. suszonych i namoczonych grzybów)
  • 1 cebula
  • pół szklanki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • kluseczki (np. kopytka)

Przygotowanie:


Na patelni przygotuj sos.  Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, aż będzie szklista i miękka. Grzyby pokrój w plasterki i dodaj do cebuli, smaż kolejne 5 minut. Całość podlej białym winem i gotuj do momentu, aż alkohol całkowicie odparuje. Dodaj słodką śmietankę i duś całość, dopóki płyn zredukuje się o połowę, a sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i masłem.

Karpia umyj i dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Jajka wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Karpia obtaczaj dokładnie w jajku, a następnie w Bułce Tartej Wrocławskiej. Smaż na średniej mocy, aż ryba będzie złocista i rumiana. Podawaj z kluseczkami i sosem.