GALETTE Z NEKTARYNKAMI


Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 nektarynek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Sucharki Extra Delikatesowe
  • 2 łyżki schłodzonego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:


  1. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj masło i jajko, a następnie wyrób ciasto, które wstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Nektarynki pokrój na kawałki, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Sucharki pokrusz, dodaj olej kokosowy, cynamon, miód i wszystko dokładnie ze sobą połącz.
  4. Z lodówki wyjmij schłodzone ciasto, po czym rozwałkuj je. Na tak przygotowane ciasto nałóż nektarynki, brzegi ciasta zawiń do środka,tak aby powstała charakterystyczna forma galette.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagranym do 190 stopni przez około 25 minut. Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta posyp je kruszonką utworzoną z sucharków.