GRZANKI Z SUCHARKÓW Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, NEKTARYNKAMI I CYTRYNOWYM DRESSINGIEM


Składniki:


  • Sucharki bez dodatku cukrów
  • 2 łyżki masła
  • 2 nektarynki
  • 100g szynki parmeńskiej
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g sera typu feta
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  •  łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


  1. Na patelni rozpuść masło i usmaż na nim sucharki, które następnie ułóż na talerzu.
  2. Na każdy sucharek nałóż łyżkę jogurtu naturalnego wymieszanego  drobno posiekanym czosnkiem, następnie kawałki nektarynek i szynkę parmeńską.
  3. Całość ozdób listkami mięty, posyp pokruszonym serem feta i delikatnie polej dressingiem powstałym z cytryny, miodu, oliwy soli oraz pieprzu.
  4. Na koniec sucharki posyp posiekanymi orzechami.