Jajka zapiekane pod Bułką Tartą Wrocławską


Składniki:


  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej
  • 8 główek zielonych szparagów
  • pomidorki cherry
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:


Natkę pietruszki dokładnie posiekaj. Wymieszaj z Bułką Tartą Wrocławską i roztopionym masłem oraz solą i pieprzem.

Główki szparagów oraz pomidorki obsmaż krótko na oliwie z oliwek z odrobiną soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe.

Do naczynia żaroodpornego wlej kilka kropli oliwy i dokładnie wysmaruj ścianki. Wbij jedno jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż na wierzchu główki szparagów oraz pomidorki, a całość przykryj warstwą chrupiącej kruszonki.

Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180-200oC lub pod grillem aż jajka będą ścięte, a kruszonka rumiana.