KLUSECZKI Z PANIEREM WIELOZBOŻOWYM


Składniki:


  • Panier wielozbożowy
  • 1 jajko
  • 150 g serka ricotty
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 200 ml pomidorów z puszki
  • kilka oliwek
  • nieduża cebula
  • parmezan
  • oliwa
  • bazylia
  • sól, pieprz

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pomidory, oliwki, przyprawy oraz posiekaną bazylię.
  2. Półtorej szklanki panieru wielozbożowego wymieszaj z serkiem, jajkiem oraz mąką, po czym wyrób ciasto.
  3. Z powstałego ciasta uformuj małe kluseczki, które ugotuj we wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.
  4. Odcedzone kluseczki polej sosem pomidorowym, posyp parmezanem i udekoruj świeżymi listkami bazylii.