Kluski na parze z Grzankami pszennymi

Składniki:
  • szklanka Grzanek pszennych
  • mleko do namoczenia grzanek
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g suszonych lub 25-30 g świeżych)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Z mleka, cukru, 1 łyżki mąki i drożdży przygotuj zaczyn. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do powstałego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, jajka oraz sól. Całość porządnie wymieszaj.
  3. Grzanki pszenne namocz w mleku przez 2 minuty, po czym dodaj je do ciasta i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  4. Po tym czasie formuj podłużne kluski podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pojedyncze porcje można dla ułatwienia umieścić na kawałkach papieru do pieczenia. Kluski odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-90 minut. Gotuj je na parze przez 10-15 minut.
  5. Kluski będą idealne zarówno na słodko, jak i słono. My serwujemy je z gulaszem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.