KOSTKA BANANOWA Z WARSTWĄ CZEKOLADOWĄ I BISZKOPTAMI WROCŁAWSKIMI


Ingredients of recipe:


  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g masy kajmakowej
  • Biszkopty Wrocławskie
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • ćwierć szklanki wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • pół kostki masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • migdały w płatkach

Preparation:


  1. Banany rozgnieć widelcem, dodaj rozpuszczone masło, cukier i jajko – całość wymieszaj.
  2. Do całości dodaj przesianą mąkę, sodę raz cynamon i ponownie wymieszaj masę.
  3. Masę przełóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
  4. Wodę wymieszaną z kakao i cukrem porządnie podgrzej, następnie dodawaj stopniowo śmietankę oraz posiekane masło, gotuj do momentu aż całość stanie się gładka i jednolita.
  5. Tak przygotowaną mieszankę zdejmij z „ognia” i dodaj do niej pokruszoną czekoladę deserową, która po kilku minutach powinna się rozpuścić – całość wystudź.
  6. Wcześniej upieczone ciasto posmaruj masą kajmakową, ułóż biszkopty i wylej lekko stężałą masę czekoladową.
  7. Na koniec rozpuść czekoladę mleczną, którą polej wierzch ciasta, a całość oprósz uprażonymi migdałami.
  8. Ciasto odłóż do lodówki, do stężenia.