Krem brokułowo-kalafiorowy z Grzankami czosnkowymi


Składniki:


Krem zielony:
  • 1 brokuł
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
Krem biały:
  • 1 kalafior
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz
Oliwa ziołowa:
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
  • pęczek szczypiorku, koperku i natki pietruszki
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • Grzanki czosnkowe

Przygotowanie:


Brokuł obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie zrób z kalafiorem.

W osobnym garnku rozgrzej masło i przesmaż na nim posiekany czosnek. Kiedy lekko zmięknie dodaj szpinak i duś 2 minuty mieszając. Dodaj brokuł i całość zalej bulionem gotując bez przykrycia 20-30 minut. Na koniec zmiksuj na bardzo gładką masę przy pomocy blendera i dopraw solą oraz pieprzem.

W osobnym naczyniu zagotuj bulion i dodaj do niego kawałki kalafiora. Gotuj 15-20 minut aż kalafior zmięknie. Dodaj mleko oraz śmietankę i zagotuj. Całość zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

Zmiksuj wszystkie składniki oliwy ziołowej przy pomocy blendera tak, aby rozdrobnić zioła, ale ich nie zmielić na pastę. Obie zupy wlej na talerz po dwóch jego skrajnych stronach. Wierzch posyp Grzankami czosnkowymi. Podawaj z kwaśną śmietaną i oliwą ziołową.