Krem z pieczonych pomidorów i papryki z Groszkiem ptysiowym


Składniki:


  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • świeża bazylia
  • oliwa
Dodatkowo:
  • Groszek ptysiowy
  • kwaśna śmietana

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Pomidory i paprykę przygotuj do zapieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10-20 minut.

Po upieczeniu obierz i pokrój na mniejsze kawałki.  W osobnym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż w nim drobno posiekaną cebulkę. Seler naciowy pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj upieczone warzywa i smaż przez 3-5 minut cały czas mieszając. Całość zalej bulionem i gotuj jeszcze 20-30 minut.

Po wystygnięciu dodaj posiekaną bazylię i zmiksuj na gładką masę. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj z oliwą i kwaśną śmietaną, posypaną Groszkiem ptysiowym.