Krokiety z grzybami i soczewicą w panierze z ciecierzycy


Składniki:


Farsz:
  • 2 szt. cebuli
  • 250g grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewcy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki panieru z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • garść natki pietruszki
Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • oliwa do smażenia
Dodatkowo do panierowania:
  • 2 jajka
  • panier z ciecierzycy
  • oliwa do smażenia

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na patelni, aż się zrumieni i będzie miękka. Grzyby pokrój w plasterki po czym dodaj do cebuli. Całość dopraw solą i pieprzem oraz tymiankiem. Smaż, aż grzyby lekko się zarumienią. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Ugotowaną soczewicę wymieszaj z grzybami i cebulą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz dopraw do smaku.  Na koniec dodaj panier z ciecierzycy i wymieszaj całość tak, aby farsz nie był zbyt luźny.

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej rzadkiej śmietanki. Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem, aż będą lekko rumiane z każdej strony.

Na środek naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń boki do środka i całość w zwarty rulon.  Uformowane krokiety obtocz w rozmieszanym jajku i panierze z ciecierzycy. Smaż na średniej mocy, aż krokiety będą rumiane.