KROKIETY Z SOCZEWICĄ, SZPINAKIEM I FETĄ W BUŁCE TARTEJ WROCŁAWSKIEJ


Ingredients of recipe:


Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 180 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Bułka Tarta Wrocławska
  • 1 jajko do panierowania
Farsz:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Preparation:


  1. Soczewicę opłucz, a następnie ugotuj.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę i szpinak. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, czosnek, ser feta oraz pieprz i całość podsmaż jeszcze przez chwilę.
  3. Mleko wymieszaj z wodą, dodaj szczyptę soli, jajko oraz przesianą mąkę, po czym całość zblenduj na gładkie ciasto.
  4. Z przygotowanego ciasta, na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
  5. Na każdy naleśnik nałóż farsz, zawiń i obtocz w jajku oraz Bułce Tartej Wrocławskiej.
  6. Krokiety smaż na maśle aż będą zarumienione.