KULKI RYŻOWE Z MOZARELLĄ, SKORPORAMI POMIDOROWYMI I DIPEM BAZYLIOWYM


Ingredients of recipe:


  • 200 g ryżu
  • Skorpory pomidorowe z ziołami i czosnkiem
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 jajko
  • Bułka Tarta Wrocławska
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Preparation:


  1. Ugotowany ryż wymieszaj z wcześniej namoczonymi i odsączonymi skorporami.
  2. Do masy dodaj jajko, pokrojoną w kostkę mozarellę, sól, pieprz oraz obie papryki.
  3. Wyrób masę, a następnie uformuj z niej kulki, które obtocz w bułce tartej.
  4. Kulki usmaż na głębokim tłuszczu i podawaj z sosem ze zblendowanego jogurtu, czosnku oraz bazylii.