Kulki serowe w chrupiącym Panierze kukurydziany

Składniki:

Kulki

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 3 spore kostki ulubionego sera żółtego
  • Panier kukurydziany
  • szczypiorek
  • papryczka jalapeno
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • kilka upieczonych plastrów boczku
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól

Sos

  • 3 łyżki miodu
  • szklanka świeżej żurawiny
  • spora kiść czerwonej porzeczki
  • świeży rozmaryn
  • 4 łyżki czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugnieć, dodaj jedną kostkę startego na grubych oczkach sera, posiekany szczypiorek, papryczkę jalapeno, mąkę ziemniaczaną, żółtko, przyprawy, szklankę Panieru kukurydzianego oraz pokruszone plastry upieczonego boczku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Pozostałe dwie kostki sera pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtocz we wcześniej przygotowanej masie.
  3. Tak przygotowane kulki obtocz w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz Panierze kukurydzianym.
  4. Smaż na rozgrzanym, głębokim oleju do momentu aż będą rumiane.
  5. W rondelku na miodzie skarmelizuj żurawinę, następnie dodać porzeczkę, świeży rozmaryn oraz wino.
  6. Całość duś do momentu, aż nadmiar płynu odparuje, a sos będzie gęsty.
  7. Gotowe, chrupiące kulki podawaj z sosem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.