LEKKA SAŁATKA Z BRATKAMI I SKORPOREM CZOSNKOWYM


Składniki:


Sałatka
  • 1 duża garść rukoli
  • Skorpory Czosnkowe
  • 100 g sera twarogowego z mleka koziego
  • 80 g szynki dojrzewającej
  • 1/4 niedużego melona
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 garść bratków
  • gęsty sos balsamiczny
Dressing
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka listków oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki dressingu zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Z melona wydrąż kuleczki lub pokrój go na mniejsze kawałki np. w półksiężyce lub kostkę.
  3. D półmiska wyłóż naprzemiennie rukolę, porwaną szynkę dojrzewającą, podzielony na mniejsze kawałki ser kozi, borówki, melona oraz połamane na pół Skorpory.
  4. Całość polej dressingiem oraz gęstym sosem balsamicznym, a na koniec udekoruj bratkami.