Makówki z Sucharkami Extra Delikatesowymi


Składniki:


  • 1 opakowanie Sucharków Delikatesowych Extra
  • 3 szklanki namoczonego i zmielonego maku
  • 2 szklanki mieszanki bakaliowej
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z cytryny opcjonalnie
  • sok z cytryny

Przygotowanie:


Połowę bakali posiekaj, pozostałe zostaw do dekoracji. Zmielony mak wymieszaj z posiekanymi bakaliami, miodem i skórką z pomarańczy. Opcjonalnie całość możesz doprawić mielonym cynamonem lub skórką z cytryny. Masę lekko dopraw sokiem z cytryny, aby zbilansować smak. Sucharki pokrusz na mniejsze kawałki. Gotową masę wyłóż do naczynia i przekładaj ją warstwami z połamanymi sucharkami. Całość udekoruj pozostałymi bakaliami i odstaw na godzinę do lodówki.