MAKÓWKI Z SUCHARKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ


Ingredients of recipe:


  • Sucharki Extra Delikatesowe
  • 300 g zmielonego maku
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • ćwierć szklanki posiekanych orzechów
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 40 ml ciepłej wody
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Preparation:


  1. Mak zalej wrzącym mlekiem i odstaw na chwilę. Następnie dodaj cukier i orzechy, po czym całość wymieszaj.
  2. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem, przyprawą do piernika oraz rozpuszczoną żelatyną i schłodź w lodówce przez około 15 minut.
  3. Sucharki pokrusz, wyłóż na dno pucharków, następnie nałóż warstwę makową i piankę jogurtową. Deser schłodź w lodówce.
  4. Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki i podsmaż na rozgrzanym maśle z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu.
  5. Schłodzony deser udekoruj karmelizowanymi pomarańczami.