Mazurek z kajmakiem i bezami


Ingredients of recipe:


Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • Bezy

Used products:


Preparation:


  1. Ze składników na ciasto energicznie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  2. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na prostokąt, z pozostałej części uformować wałeczki, zwinąć je wokół siebie, po czym formować brzeg mazurka.
  3. Piec w temp. 190C przez około 25-30 minut (na złoty kolor).
  4. Ostudzić.
  5. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać aż cały się rozpuści (nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem).
  6. Gdy cały cukier się rozpuści dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać rózgą kuchenną.
  7. Następnie, stopniowo wlać śmietankę, cały czas mieszając.
  8. Ostudzić.
  9. Gęstniejącą masę wylać na mazurek, rozprowadzić.
  10. Udekorować Bezami.