Mus czekoladowy z biszkoptami i klementynkami


Ingredients of recipe:


  • około 100 g Biszkoptów Wrocławskich
  • 100 ml kawy
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g kakao
  • 100 g cukru
  • klementynki

Preparation:


  1. Do garnuszka dodać kakao, cukier, wodę, zagotować.
  2. Następnie wlać śmietanę, dodać masło i ponownie zagotować.
  3. Zdjąć z ognia, wsypać połamaną czekoladę i odczekać 3-4 minuty.
  4. Wszystko wymieszać, a następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
  5. Gdy masa zacznie tężeć zmiksować ją mikserem na wysokich obrotach aż napowietrzy się i powstanie mus (około 4-5 minut).
  6. Biszkopty Wrocławskie namoczyć w kawie, umieścić w niskich szklankach/pucharkach.
  7. Wyłożyć mus czekoladowy, na wierzchu ułożyć cząstki klementynek.
  8. Schłodzić w lodówce.