Mus czekoladowy z wiśniami w bezowej skorupce

Składniki:
  • Bezy waniliowe
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • konfitura wiśniowa z małą zawartością cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Czekoladę z dodatkiem masła rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy. Następnie ubij schłodzoną śmietankę i wymieszaj ją delikatnie z utartymi wcześniej żółtkami.
  2. Do powstałej masy partiami dodawaj rozpuszczoną czekoladę cały czas delikatnie mieszając, po czym podziel całość na 2 porcje.
  3. Pierwszą z nich przelej do wysokiego naczynia i wstaw na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie przy pomocy łyżeczki przygotuj w masie niewielkie wgłębienia. Powstałe w ten sposób otwory wypełnij konfiturą wiśniową i przykryj pozostałą masą czekoladową.
  4. Gotowy mus pozostaw w lodówce na 3 godziny.
  5. W międzyczasie pokrusz Bezy.
  6. Wyjmij masę czekoladową i przy pomocy łyżki do nakładania lodów formuj niewielkie kule, które następnie obtocz w kruszonej Bezie.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.