Owoce z zabajone zapiekane pod kruszonką z Sucharków Extra Delikatesowych


Składniki:


  • Sucharki Extra Delikatesowe
  • 500 g owoców sezonowych
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 100 ml cydru lub białego wina
  • 5 żółtek
  • 5 płaskich łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
 

Przygotowanie:


Owoce umyj, pozbądź się wszystkich niejadalnych części i umieść w naczyniu do zapiekania.

Do miski wbij żółtka i dodaj cukier. Całość ubijaj do uzyskania puszystej masy nad kąpielą wodną powoli dodając cydr.

W międzyczasie upraż orzechy w piekarniku w 160oC. Po wyjęciu odstaw do wystudzenia, posiekaj i wymieszaj z pokruszonymi sucharkami. Dodaj miód oraz roztopione masło.

Na owoce równomiernie wylej masę jajeczną i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190-200oC lub pod grillem aż do zarumienienia.