Pieczone pierogi wigilijne z panierem z ciecierzycy


Składniki:


Farsz:
  • pół szklanki grzybów suszonych
  • pół kg kapusty kiszonej
  • 2 szt. cebuli
  • 2 łyżki panieru z ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • rozmieszane jajko do smarowania pierożków

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30min. Po tym czasie posiekaj je nie wylewając płynu. Kapustę kiszoną posiekaj, przełóż do garnka, zalej wodą po namaczaniu grzybów i uzupełnij świeżą wodą tak, aby przykryła kapustę. Dodaj posiekane grzyby. Całość gotuj bez przykrycia przez 15-20 minut do momentu, aż kapusta zmięknie. Cebulę posiekaj i przesmaż na patelni z oliwą, aby stała się złocista. Dodaj ją do kapusty wraz z grzybami  i dokładnie wymieszaj. Całość duś do momentu, aż cały płyn odparuje. Na końcu farsz dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia, a po tym czasie wymieszaj z panierem z ciecierzycy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, a następnie odstaw na 15-30 minut. Dodaj 1 jajko oraz sól i dokładnie wyrób ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo kleiło do rąk dodaj odrobinę mąki. Ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  P tym czasie rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i wytnij z niego okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż po łyżce farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem i składaj na pół tworząc półokrągły kształt pierożka.  Brzegi ciasta dokładnie zaklej palcami lub widelcem. Pierożki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz  20 minut w temperaturze 200*C, aż staną się złociste i chrupiące.