SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI ZIOŁOWYMI


Składniki:


  • 1 filet z kurczaka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • papryka ostra mielona, sól, pieprz mielony, bazylia suszona
  • sałata rzymska
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 pomidr
  • grzanki ziołowe
Sos
  • 2 żóltka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 filety anchovis
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój. Pomidory pokrój w kostkę. Sałatę po umyciu pokrój w paski.
  2. Kurczaka umyj i osusz. Obtocz go w marynacie powstałej z oliwy, soli, pieprzu i bazylii, po czym pozostaw na około 1 godzinę.
  3. Następnie usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni grillowej.
  4. Żółtka na sos zmiksuj razem z solą, sokiem z cytryny i oliwą. Gdy powstanie jednolita masa dodaj musztardę, czosnek i anchovis i ponownie zmiksuj.
  5. Część sosu wymieszaj z sałatą, a następnie nałóż na nią pomidory, jajka przepiórcze i kurczaka. Całość polej pozostałą częścią sosu i posyp grzankami.