Sałatka na ciepło z pieczonymi pomidorami z dodatkiem Skorpora Graham


Składniki:


  • Skorpor Graham
  • 600 g kolorowych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki łuskanego ziarna słonecznika
  • 1 mała czerwona cebula

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Pomidory pokrój w ćwiartki, ułóż w naczyniu do zapiekania i polej oliwą. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, plasterki czosnku oraz listki bazylii. Całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200-220oC aż pomidory lekko się zarumienią.

Słonecznik upraż w piekarniku rozgrzanym do 180oC.

Upieczone warzywa wymieszaj z połamanym Skorporem, odrobiną oliwy i łyżką octu balsamicznego. Podawaj na ciepło ze świeżą bazylią.