SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM, ARBUZEM I GRZANKAMI CZOSNKOWYMI


Składniki:


  • 200 g makaronu ryżowego
  • 300 g arbuza bez skóry
  • dwie garście rukoli
  • pół szklanki grzanek czosnkowych
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki bazylii i oregano suszonych
  • kilka świeżych listków mięty

Przygotowanie:


  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 10 minut, po czym go odcedź.
  2. Gotowy makaron wrzuć do miski razem z pokrojonym w kostkę arbuzem oraz rukolą.
  3. Całość wymieszaj z dressingiem przygotowanym na bazie musztardy, soku z limonki, oliwy, miodu oraz przypraw.
  4. Gotową sałatkę posyp grzankami czosnkowymi oraz świeżymi listkami mięty.