Sałatka z pieczonych buraków z bryndzą i Grzankami ziołowymi

Składniki:
  • Grzanki ziołowe
  • 700 g młodych buraków
  • sól, cukier i pieprz
  • 150 g bryndzy
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • garść ulubionych kiełków

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz i pokrój na ćwiartki. Skrop odrobiną oliwy i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 180-200oC piekarniku przez 45-60 minut. Na tej samej blaszce upiecz plastry szynki aż do lekkiego zarumienienia.
  2. W międzyczasie dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  3. Po wyjęciu buraków z piekarnika oprósz je bryndzą. Dodaj solidną porcję kiełków i pokruszone plastry szynki. Całość polej dressingiem i posyp dużą porcją Grzanek ziołowych.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.