SAŁATKA ZE SKORPORAMI I BEGONIAMI


Składniki:


Sałatka
  • 1 duża garść rukoli
  • Skorpory czosnkowe
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 80 g szynki dojrzewającej
  • 10 truskawek
  • 1 garść kwiatów begonii
  • gęsty sos balsamiczny
Dressing
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 5 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki dressingu zblenduj, aż uzyskasz sos o jednolitej konsystencji.
  2. Od truskawek odetnij nożem szypułki, a następnie pokrój je na ćwiartki.
  3. Ser pokrój w kosteczkę.
  4. Na półmisek wyłóż na przemiennie rukolę, porwaną szynkę dojrzewającą, ser z niebieską pleśnią, truskawki oraz połamane na pół Skorpory.
  5. Całość polej dressingiem oraz gęstym sosem balsamicznym, a na koniec udekoruj begoniami.