Sernik na zimno na spodzie z Sucharków z rodzynkami


Składniki:


Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera sernikowego
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
Kruchy spód:
  • 1 opakowanie Sucharków z rodzynkami
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Gruszki:
  • 500 ml białego wina
  • 1 kg gruszek
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
1 opakowanie galaretki cytrynowej

Użyte produkty:


Przygotowanie:


Spód:

Sucharki drobno pokrusz i dodaj do nich cukier puder, miód oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wysyp na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i lekko ugnieć. Pozostaw w lodówce na 30 minut.

Masa serowa:

Galaretki rozpuść w 250 ml ciepłej wody. Ser wymieszaj ze słodką śmietanką, a następnie zmiksuj z rozpuszczonymi galaretkami. Całość wylej na wcześniej przygotowany spód z Sucharków z rodzynkami i wstaw do lodówki na 30 minut.

Gruszki:

Obierz i pokrój owoce na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. W międzyczasie zagotuj wino z wodą, miodem, cukrem oraz przyprawami. Do powstałego syropu dodaj gruszki i gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut. Wystudzone owoce ułóż na wierzchu masy serowej. Pozostały syrop przecedź przez sitko, a następnie rozpuść w nim galaretkę. Kiedy płyn stanie się gęsty, polej nim owoce i zostaw do zastygnięcia na 1-3 godziny.