Skorpory pszenne z dipem buraczkowym i awokado

Składniki:
  • Skorpory pszenne (około 15 sztuk)
  • 4 buraki
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Buraki wyszorować, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 200ºC przez około 60 minut (do miękkości).
  2. Po upieczeniu zdjąć z nich skórkę, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do nich ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  3. Następnie dodać jogurt, wymieszać.
  4. Posmarować dipem Skorpory pszenne, na wierzchu położyć plasterki awokado doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.