Szaszłyki z krewetek i warzyw w słodko-ostrym sosie ze skroporami


Ingredients of recipe:


  • około 10 sztuk skorporów czosnkowych
  • około 15-20 sztuk krewetek
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 cukinia
  • na sos: 3 łyżki brązowego cukru, 1 papryczka chilli, 2 ząbki czosnku, 2 cm kawałek imbiru, spora szczypta soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki octu ryżowego, około 150 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki i plasterek cytryny do podania

Used products:


Preparation:


1. Chilli, czosnek i imbir zmiksuj blenderem na małe kawałeczki (można je też pokroić).
2. Przełóż do garnuszka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na wolnym ogniu aż powstanie gęsty sos.
3. Krewetki, ananas i cukinię nadziać na patyczki do szaszłyków, posmaruj obficie sosem, grilluj na patelni lub na grillu na złoty kolor (około 10-15 minut).
4. Gotowe szaszłyki podawaj ze Skorporami Czosnkowymi.
5. Posypa natką pietruszki.