Szparagi z jajkiem poche i Grzankami ziołowymi

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • Grzanki ziołowe
  • 2 łyżki masła
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki, po czym ugotuj je na parze przez około 4 minuty.

  2. Każde jajko wbij do osobnej szklanki. W wysokim garnuszku ugotuj około 3 szklanki wody z sokiem z połówki cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć, zacznij mieszać ją intensywnie łyżką, aż na jej środku pojawi się wir. Wówczas wrzuć do garnka jedno jajko i gotuj przez około 3 minuty. Tak postępuj z każdym kolejnym jajkiem. 

  3. Na ugotowane szparagi wyłóż jajka, polej rozpuszczonym masłem, dopraw solą i pieprzem, po czym obficie posyp grzankami ziołowymi. Dodatkowo całość można również posypać tartym parmezanem.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.