Tacos z kurczakiem i chrupiącą sałatką z Skorporami czosnkowymi

Składniki:
  • 180g mąki pszennej
  • 120ml gorącej wody
  • 2 łyżka oliwy
  • 300g filetu z kurczaka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • rukola
  • 3 rzodkiewki
  • 100g sera typu feta
  • Skorpory czosnkowe
  • świeża bazylia
  • 1 limonka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę przełóż na stolnicę, a następnie zrób w niej wgłębienie.
  2. Dodaj sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy i gorącą wodę – bardzo dokładnie wyrób ciasto w rękach.
  3. Tak przygotowane ciasto włóż do worka foliowego i odłóż na około 10 minut.
  4. Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj tak, aby powstał cienki placuszek.
  5. Każdy placek smaż na rozgrzanej z obu stron.
  6. Filet z kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, po czym usmaż na łyżce rozgrzanej oliwy.
  7. Do miski przełóż usmażonego kurczaka, pomidory pokrojone w kostkę, rukolę, plasterki rzodkiewki oraz cebuli pokruszony ser, Skorpory oraz listki bazylii.
  8. Całą zawartość miski dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki.
  9. Gotowe placki złóż w pół i nałóż do nich sałatkę.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.