TAGIATELLE Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I PANGRATTATO Z SUCHARKÓW


Składniki:


  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g szpinaku
  • około 80 g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • Sucharki Extra Delikatesowe
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź (zostaw 1 szklankę wody z gotowania makaronu).
  2. Sucharki pokrusz drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp sucharki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość podsmaż cały czas mieszając, aż sucharki się zarumienią.
  4. Na patelni ponownie rozgrzej łyżkę oliwy, dodajemy szpinak, blanszuj go 2 minuty.
  5. Śmietanę wymieszaj z jajkami, po czym wylej na patelnię ze szpinakiem. Dodaj szklankę wody z gotowania makaronu i wszystko gotuj na patelni cały czas mieszając.
  6. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i przełóż na talerzyki.
  7. Na wierzchu ułóż łososia i obficie posyp pangrattato z sucharków.