Tarta ze śliwkami i kruszonką


Ingredients of recipe:


Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz 1 łyżka masła + 2 łyżki Panieru z ciecierzycy do foremki
Kruszonka:
  • 100 g Panieru z ciecierzycy
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g masło
Nadzienie:
  • 1 kg śliwek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Used products:


Preparation:


  1. Śliwki pokrój na ćwiartki, dodaj do nich cukier oraz mąkę, wymieszaj.
  2. Ze składników na kruszonkę zagnieć palcami (lub za pomocą blendera) kruszonkę.
  3. Wstaw do lodówki.
  4. Ze składników na ciasto zagnieć kruche ciasto, schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  5. Następnie rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem i posypaną Panierem z ciecierzycy foremkę na tartę.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i podpiecz 7 minut.
  7. Następnie wyłóż na nie śliwki, posyp kruszonką, ponownie wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180C przez około 40 minut.