Torcik komunijny z kremem chałwowym i bezą


Ingredients of recipe:


Ciasto:
  • 7 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem i dodatki:
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • około 160 g bez (2 opakowania)
  • około 500 ml zimnej wody z sokiem z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie: płatki kokosa i białe kwiatki do dekoracji

Used products:


Preparation:


Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części, każdą wylać do tortownicy i upiec w temp. 180 st. C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika ostudzić.

Połowę ilości mascarpone wymieszać z chałwą, a drugą połowę z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, połowę dodać do serka z mascarpone, drugą – do serka z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać. Do kremu z chałwą dodać około 100 g pokruszonych bez, wymieszać.

Ostudzone blaty biszkoptowe namoczyć wodą z cytryną. Przekładać kremem chałwowym, wierzch i boki posmarować kremem białym. Wierzch udekorować pozostałym bezami, ewentualnie kwiatkami lub płatkami kokosa.