Torcik orzechowy z kremem, Biszkoptami Wrocławskimi i figami

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie Biszkoptów Wrocławskich
  • ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka kajmaku
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 świeżych fig
  • około 500 ml wody + 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Biszkopty Wrocławskie posiekać nożem dość drobno (około 10 sztuk odłożyć do dekoracji).
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
  3. Następnie do białek dodać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.
  4. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, Biszkopty Wrocławskie oraz zmielone orzechy.
  5. Wszystko wymieszać rózgą.
  6. Podzielić na 3-4 blaty, każdy oddzielnie upiec w tej samej tortownicy (piec około 20 minut, temp. 190ºC).
  7. Ostudzić.
  8. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
  9. Kremówkę ubić, następnie delikatnie połączyć z mascarpone.
  10. Blaty nasączyć wodą z cytryną, posmarować kajmakiem (około 3 łyżki kajmaku odłożyć), a następnie kremem śmietanowym.
  11. Ułożyć blaty jeden na drugim.
  12. Na wierzchu poukładać przekrojone na ćwiartki figi oraz Biszkopty Wrocławskie.
  13. Odłożony kajmak wymieszać z ciepłym mlekiem, polać nim wierzch torciku.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.