Truskawkowe tiramisu z Biszkoptami Wrocławskimi bezcukrowymi


Składniki:


  • Biszkopty Wrocławskie bezcukrowe
  • 500 g truskawek
  • 200 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml bardzo gorzkiego i mocnego naparu z zielonej herbaty
  • sok z cytryny
  • 30 ml rumu lub wódki
  • 1 pomarańcza
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie:


Zetrzyj z pomarańczy skórkę i wyciśnij z niej sok. Dodaj do niego gorzki napar z zielonej herbaty, sok z cytryny, wódkę oraz łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.

W osobnym naczyniu oddziel żółtka od białek jaj. Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i utrzyj na jasną puszystą masę. Osobno ubij białka i osobno słodką śmietankę. Kiedy żółtka będą już odpowiednio puszyste, dodaj do nich partiami serek mascarpone cały czas mieszając. Następnie dodaj ubitą śmietankę i białka jaj. Delikatnie wymieszaj.

Z 2/3 truskawek przygotuj purée miksując je dokładnie blenderem.

Aby przygotować deser, na spód naczynia ułóż warstwę biszkoptów namoczonych wcześniej w herbacie. Na to wyłóż warstwę purée truskawkowego oraz krem. W ten sposób powtarzając ułóż deser. Całość posyp obficie kakao.