Warstwowy deser lodowy z biszkoptami i bezą włoską


Ingredients of recipe:


  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek miodu
  • około 500 g truskawek
  • sok z 2 cytryn
  • około 20 sztuk Biszkoptów Wrocławskich
  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru + 30 ml wody

Preparation:


1. Jogurt wymieszaj z miodem.
2. Podziel na pół. Do jednej części dodaj truskawki, zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do drugiej części dodaj sok z cytryn, wymieszaj.
3. Podłużną, prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wylej warstwę truskawkową, włóż do zamrażarki na około 5-6 godzin.
5. Następnie wylej warstwę cytrynową, ułóż na niej biszkopty i również zamróź.
6. Cukier wymieszaj z wodą i zagotuj na dużym ogniu tak, aby powstał syrop.
7. Białko ubij na sztywno, następnie stopniowo wlewaj do niego wrzący syrop cukrowy, cały czas ubijając białko.
8. Wyjmij zamrożony deser z blaszki (można ogrzać naczynie w ciepłej wodzie, aby łatwiej je było wyjąć).
9. Na wierzchu wyłóż bezę, podpiec ręczną opalarką.