ŻÓŁTE CURRY Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I GRZANKAMI ZIOŁOWYMI


Składniki:


  • 250 g filetu z kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g ryżu białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 liście kafiru
  • sok z limonki
  • kilka świeżych listków mięty
  • sól, pieprz
  • olej
  • opcjonalnie: tortille do podania

Użyte produkty:


Przygotowanie:


  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę, a następnie kurczaka pokrojonego na kawałki. Całość przypraw i podsmaż jeszcze przez kilka minut, aby przyprawy uwolniły aromat.
  2. Na patelnię wlej mleko kokosowe, dodaj ugotowaną na parze fasolkę szparagową. Całość zagotuj i skrop sokiem z limonki.
  3. Curry podaj z ugotowanym ryżem, posyp grzankami ziołowymi i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie danie można podać z plackami tortilli.