Zupa migdałowa z kruszonką z sucharków z rodzynkami


Składniki:


  • pół opakowania Sucharków z rodzynkami
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • skórka z cytryny
  • 1,5 szklanki płatków migdałowych
  • 3 szklani mleka
  • 1 laska cynamonu
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ugotowany ryż do podania

Użyte produkty:


Przygotowanie:


W garnku podgrzej mleko z laską cynamonu, dodaj cukier waniliowy oraz 1 szklankę migdałów i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij cynamon i całość zmiksuj na gładki krem. Pozostałe migdały wysyp na blaszkę do pieczenia i praż w piekarniku rozgrzanym do 170*C przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane, co jakiś czas mieszając.  Zupę dopraw sokiem z cytryny.

Sucharki pokrusz na małe kawałki. Wymieszaj z miodem, rozpuszczonym masłem i skórką z cytryny. Wysyp na blaszkę do pieczenia i praż w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 min. Po tym czasie wymieszaj z połową uprażonych wcześniej migdałów.

Zupę podawaj z ugotowanym białym ryżem, posypaną solidną warstwą kruszonki i prażonymi migdałami.